Yoga Nidra

Yoga Nidra is gebaseerd op al duizenden jaren oude yoga (meditatie) technieken. In de jaren ’60 van de vorige eeuw heeft Swami Satyananda Saraswati de Yoga Nidra zoals wij die tegenwoordig kennen vormgegeven vanuit zijn eigen ervaringen. Yoga Nidra is een wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van geleide meditatie. Deze eeuwenoude meditatieoefening ondersteunt psychologische, fysieke en spirituele genezing. Het kan je helpen beter en dieper te slapen en het is goed voor je concentratie en creativiteit. Het zorgt voor een betere balans in je leven en kan leiden tot een sterker immuunsysteem. Daarnaast kan Yoga Nidra helpen tegen angsten, depressie, burn-out en zelfs tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Vaak vertaalt men Yoga Nidra met ‘slaap yoga’ maar dat is te kort door de bocht. Als je het begrip ontleedt betekent Yoga, verbinden. Nidra betekent een staat van leegte aantrekken. Deze staat bereik je vaak in diepe slaap, wanneer er weinig hersenactiviteit is. Dit is de optimale staat voor je lichaam om in te herstellen. In Yoga Nidra is het de bedoeling dat je je bewust bent van deze staat van zijn of nog beter gezegd, je bent je tijdens Yoga Nidra bewust van elke staat van zijn. Je koppelt je in Yoga Nidra fysiek, mentaal en emotioneel van alles los om volkomen helder te observeren wat je werkelijk bent. Dat is mogelijk wanneer je op je mat volledig bewust bent of gemaakt wordt van alle staten van zijn (bewust, onbewust en onderbewust).

Yoga Nidra is geen oefening in ontspanning (hoewel dit waarschijnlijk wel gebeurd) maar het is de bewuste ervaring daarvan. In een Yoga Nidra sessie leer of ervaar je onder andere ‘de rotatie van het bewustzijn’ (bodyscan), het terugtrekken van je zintuigen en bewust visualiseren. Het is dan ook de bedoeling dat je gedurende de hele sessie niet slaapt, maar wakker en alert blijft. Het is natuurlijk geen probleem als je een keer in slaap valt, dan rust je lekker uit. Wanneer je Yoga Nidra vaker beoefent wordt je er in getraind om alert te blijven.

Yoga Nidra is om alle bovenstaande redenen een ideale afsluiting van een Yin Yoga les. Tijdens Yin Yoga kan je lichamelijke blokkades verzachten om zo de energie beter door je lichaam te laten stromen. Door op geestelijk niveau mindful bezig te zijn, worden je lichaam en geest voorbereid op Yoga Nidra.

CONTACT

Share This