Yin Yoga

Om Yin Yoga te beschrijven is het van belang om iets te weten over yoga. Yoga betekent in het Sanskriet samenbrengen, verbinden. Het samenbrengen van je lichaam, hart en ziel. Yoga kan herstellend werken voor je algehele gezondheid. Het kan helpen met het vinden van je balans, je focus en concentratie verbeteren, het voorkomen van blessures, je immuniteit verbeteren en het ervaren van meer geluk in je leven. Maar ook bij het aanpakken van vaak terugkerende valkuilen, zoals perfectionisme, kan het heel erg nuttig zijn.

Yoga heeft niet een vast beschreven oorsprong, maar de yogavormen die tegenwoordig in het westen beoefend worden, vloeien veelal voort uit Hatha Yoga. Hatha is zo’n 1000 jaar geleden ontstaan en richt zich hoofdzakelijk op het fysieke deel van het lichaam. Het mooie van yoga is dat het niet vast omkaderd is en constant in beweging. De westerse yogavormen hebben zich ontwikkeld tot varianten waar wij tegenwoordig veel baat bij hebben.

Veel van deze yoga stijlen zijn Yang, actief en gericht op het trainen van je spieren. Maar dat is slechts een deel van ons lichaam. Yin Yoga geeft ons de mogelijkheid om te werken aan een ander deel van ons lichaam. Het gezond en soepel maken en houden van bindweefsel en gewrichten. Bindweefsel is een verzamelnaam voor de structuren die in en rond de inwendige organen, ligamenten, de spieren en pezen, gewrichten, bloedvaten en zenuwen zitten. Het verbindt al deze structuren met elkaar. Wanneer bindweefsel gezond en gehydrateerd is, faciliteert het beter de bewegingen van je lichaam. Je energie kan dan ook beter door je lichaam stromen. Wanneer je bindweefsel door blessure, verwonding of langdurige overbelasting, maar ook door stress onder spanning komt te staan, verminderd je bewegingskwaliteit. Door beweging, stretchen, goede vochtinname en het goed luisteren naar je eigen lichaam kan je bindweefsel gezond maken en houden.

De Yin Yoga zoals wij die tegenwoordig kennen, is ontwikkeld en vormgegeven door Paul Grilley. Hij baseert zijn theorie op de onderzoeken en geschriften van Hiroshi Motoyama, een yogi en wetenschapper uit Tokio met veel kennis van energiebanen en acupunctuur. Sarah Power, Paul’s leerling, heeft de naam Yin Yoga aan deze specifieke vorm van yoga gegeven. Volgens Sarah is yoga ‘the cultivation of attention’. Zo simpel kan het zijn. Aandacht voor bijvoorbeeld je ademhaling, hoe voelt je ademhaling in je fysieke lichaam aan en ervaar je een emotionele verandering door het letten op je ademhaling.

Het voordeel van Yin Yoga is dat het voor iedereen toegankelijk en te beoefenen is. De houdingen zijn aan te passen naar ieders eigen niveau, lichaamsbouw en intensiviteit. Yin Yoga gaat over het creëren van ruimte op fysiek, energetisch en emotioneel niveau. Bij Yin Yoga stretch je het bindweefsel door voor langere tijd zo stil en ontspannen mogelijk in de houdingen te blijven liggen of zitten. Dit gebeurt wanneer je de spieren volledig ontspant voor ten minste een paar minuten. Omdat elk mens anders gebouwd is, is het de bedoeling dat je goed naar je eigen lichaam luistert en zoekt naar de houding waarin jij voor langere tijd volledige kan ontspannen. Wanneer je daarbij let op je in- en uitademing, de zwaartekracht haar werk laat doen en je helemaal aan de houding overgeeft zal je merken dat je lichamelijk beter in de houding komt en letterlijk en figuurlijk meer ruimte en ontspanning creëert. Je wordt bewust van het feit dat je door fysiek niets te doen iets kan bereiken! Door de tijd te nemen in een houding om te ontspannen, kan je goed voelen wat er met je lichaam gebeurt in het moment en hoe het verandert. Je ervaart dan dat je lichaam nooit statisch is.

Onze maatschappij is gericht op prestaties en resultaten, vooruitgang, doelen stellen en het nemen van beslissingen. Veel van deze activiteiten worden ook vaak onder zware tijdsdruk en stress uitgevoerd. Wij voelen veelal niet meer waar onze grenzen liggen, totdat we er overheen gaan. Met als resultaat piekeren, burn-out, overspannen zijn, uitputting en blessures, met als gevolg een onevenwichtige balans.

Met Yin Yoga oefen je in het niet oordelen, je aandacht in het hier en nu brengen en je niet laten leiden door gevoelens en gedachten die voorbij komen. Je kan bepaalde patronen bij jezelf opmerken en herkennen. Het laat stilte toe en de mogelijkheid om weer bewust te zijn van het verbinden van ons hoofd met ons lichaam. Wanneer je in een Yin houding worstelt met het zoeken en vinden van volledige ontspanning kan dit tot allerlei lichamelijk en geestelijke reacties leiden zoals verzet, emoties en/of (onrustige) gedachten. In Yin Yoga benader je deze reacties langzaam, passief, met (zelf)acceptatie, compassie, zachtheid en met focus op overgave en loslaten. Meditatie en mindfulness lopen als een rode draad door Yin Yoga. Het kan leiden tot het anders omgaan met je gedachten en situaties in je dagelijks leven. In Yin Yoga ervaar je dat al je gedachten er mogen zijn. Het is wat je ermee doet dat bepalend is. Meditatie maakt het mogelijk om je waarneming te verfijnen, het ontwikkelen van een groter cognitief vermogen, een hoger concentratievermogen en een afname van stress. Je leert naar jezelf te luisteren en dat leidt tot meer zelfvertrouwen. Ons lichaam vertelt ons veel, maar te vaak negeren we dat!

Gebruik van muziek in de Yin Yoga les

Ik vind het heel belangrijk om mijn lessen te begeleiden met meditatieve muziek. Ik zoek deze altijd met zorg uit en weet uit eigen ervaring dat deze tijdens Yoga voor een fijne ontspanning kan zorgen. Muziek is een goede tool om bewust in het hier en nu te zijn. Alles bestaat uit energie en heeft een frequentie, een bepaalde toon. Muziek bestaat ook uit frequenties en deze geluiden kunnen je lichaam, je geest en je hele zijn beïnvloeden. Onderzoekers zoals hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder hebben aangetoond dat muziek van positieve invloed kan zijn op de polsslag, bloeddruk, ademhaling, bloedcirculatie, spijsvertering, spierontspanning en hartslag. Het kan pijn verlichten, de productie van stresshormonen afremmen, ons makkelijker in slaap doen vallen en zelfs er voor zorgen dat het immuunsysteem beter functioneert. ‘Bij het luisteren naar muziek zijn aardig wat breingebieden tegelijkertijd actief. Dat maakt muziek zo goed voor het brein, want hoe meer stimulatie het ontvangt, hoe beter het in conditie blijft’, Aldus Scherder.

CONTACT

Share This